úterý 25. září 2007

Poučná reakce nezralého ega pana Dočkala.

Ctitel pravého učení Ramany Maharišiho


Je mi ze srdce líto, že vás vaše ego nutí reagovat na věci, které mu zcela zjevně nepřináleží. Naštěstí, i toto je Bůh schopen využít k vaší proměně. Zkusím tomu pomoci:

Pokud si pletete vytrvalost a úsilí, může se vám docela dobře stát, že najednou budete bez vnitřní motivace, která se právě úsilím - použitím vůle - vyčerpá. Je to velmi nepříjemný stav, naštěstí je takový stav dostatečnou motivací obdobné chyby již více nedělat.

Kdyby fungovala vaše představa, že Ramana pracuje jen zevně a zjevně - viz. „Ramanova přítomnost je skutečná jen pro toho, kdo na ní přivrátí pozornost, a tak je to i s Bohem, potažmo s čímkoliv, co si chceme uvědomit“, nikdy byste nebyl s to odstranit svou nevědomost, protože přece z počátku ani vaše mysl NEVÍ o Bohu a boží přítomnosti, takže ani vy nemůžete svou pozornost k těmto, jak píšete, „přivrátit“ a „chtít uvědomit“. Ale protože se to zcela běžně děje i lidem, kteří o Bohu dříve ani netušili, vaše mysl vás zase tahá za fusekli a -vzhledem k tomu, že ani nezvládáte její triky s návaly emocí - se jí to až ukázkově daří. Pravda je totiž to, že Boží působení musí být pro lidskou mysl nezjevné - a to hlavně proto, protože lidská mysl má tendence si toto působení přivlastňovat, a tak si dokazovat svou schopnost vyrovnat se Bohu (Výborným zdrojem příkladů je nejen už název souboru knih „Jak jsem hledal Boha a nalezl sebe“, ale hlavně je velmi „poučný“ jejich obsah). Mnohdy Bůh působí i tak skrytě, že si nevědomý člověk i velmi dlouho myslí, že se mu dostalo pomoci od nějaké - jemu rovné - osoby...
Ale pokud budete stále dbát na opravdovost "svého" snažení, dostane se i vám daru pochopení.

S tím usilováním to časem také pochopíte - jen asi budete muset se poohlédnout po jiném vzoru, než je pan Vacek, protože on se svými nynějšími „schopnostmi“ není ani s to na tu podstatu sám přijít, a to i když zcela zjevně (ze svých textů z předchozí doby) to nejen věděl, ale i učil.

Co pan Vacek „učí“ v současnosti ani - po přečtení jeho myšlenek v článku „Jak snadno vraždí i vrazi“ - nechci snad vědět - pokud si sám neuvědomujete, co tím z mysli pana Vacka vypadlo a co tedy obsahem "mistrovy" mysli ve skutečnosti je - nezbývá mi než se s vámi rozloučit vašimi vlastními slovy: „Probuďte se! Máte nejvyšší čas!“



mailto:kauza.vacek@gmail.com