středa 5. května 2010

Miloš Tomáš: Odevzdanost (nakl.Avatar)

Zamyšlení nad knihou

Kamil John

Na webové stránce Jiří Vacek – satguru psali někteří autoři o knize ODEVZDANOST od autora Miloše Tomáše. Na to, jak se píší recenze, jí vystavili nebývale silný odsudek. Jako by snad chtěli, aby ji četlo co nejméně lidí.

Je pravděpodobné, že knihu nečetli, jen si patrně vybrali kousek, na kterém se domnívali, že mohou ukazovat její nedostatky a naopak propagovat sebe a své názory. Nevím, jestli chtěli psát recenzi, ale slušná recenze by měla referovat o tom, co recenzuje, a ne většinou vykládat své (pomýlené) názory. Nepochopení a křečovitost, s jakou se snažili dobrat odsudků a knihu odsoudit, je zcela zjevná.

Přesto, pokud by některý čtenář byl v pochybách, jak to vlastně je, lze mu doporučit jediné - přečtěte si knihu sám a udělejte si sám obrázek, jestli obsahuje to špatné, co jí autoři od „satgurua“ podsouvají. Také o něčem svědčí, že kniha se dobře prodává a dokonce širokému okruhu čtenářů.

S veškerou zodpovědností lze sdělit: Pročte-li si kdo s jen trochu kladnou a otevřenou myslí tuto knihu, určitě získá a posune se duchovně o nemalý kus dále. Proč? Protože bude při četbě nutně sdílet hlubokou úroveň, která - jak uvidí - knihu prostupuje. A tato hlubina ho k sobě přitáhne.