pondělí 30. července 2007

Kdo si počká...

Pan Dočkal zaslal poněkud provokativní výzvu pánům Tomášovi a Paříkovi a naši radakci žádal o její vystavení. http://www.jirivacek-satguru.cz/clanky/aktualni-clanky/odpovedi-na-clanky-m_-parika-a-m_-tomase_-z-18_-6_-a-21_-6_-vystavene-na-temnem-webu-www_kauza-vacek_blogspot_com

Od obou jmenovaných obdržel odpovědi, což mu zřejmě nestačilo, a tak potřebu svého zviditelnění na zdejším blogu opřel o "autoritu" svého gurua viz:

http://www.jirivacek-satguru.cz/clanky/aktualni-clanky/vytacky

Pro možnost srovnání publikujeme odpovědi panů Tomáše i Paříka.



Vážený pane Dočkale,
svým dopisem oslovujete též mne, a tak si dovoluji Vám za sebe odpovědět. Vězte, že se o duchovní vývoj náš ani nikoho jiného nemusíte obávat. Pan Pařík i já máme svou duchovní cestu, a pokud by Vás upřímně a opravdově zajímalo jakou, tak si můžete přijít někdy k nám zameditovat. Žádné přihlášky, žádné dotazníky, žádná selekce tu na Vás ovšem čekat nebudou. Ani žádné ikony či obrazy mistrů. Ani žádné fotografie "k naladění". Žádné adorace. Je zde jen taková nevelká místnost, ve které zájemci meditují. Žádné adorace nikdo neprojevuje, o žádné zde nikdo nestojí! Pokud svůj zájem myslíte opravdově, tak jste srdečně zván. Tak jako všichni, kdo to myslí vážně. Klidně přijďte. Předpokládám, že svou mysl dokážete aspoň trochu ztišit, když ne zkrotit. Společné meditace u nás probíhají pravidelně. Meditační klubovny a prostory pro pořádání společných meditací a satsangů jsou nepochybně potřebné a žádoucí (jistě v nich jsou příznivjší vlivy než v restauračních zařízeních, ale pro toho, kdo trochu víc poctivě praktikuje, by to neměl být až takový problém), a to bezesporu včetně té vaší klubovny. Meditace jsou jistojistě moc prospěšné a dobré, snad pro každého. Zvláště začíná-li (musí se naučit však meditovat správně) někdo s duchovní praxí, ale i pro duchovně pokročilé. Třeba na setkání s Tomášovými v Lucerně, kde se podle pana Vacka konzumuje a jde o restaurační zařízení (restaurace v Lucerně je však v jiných prostorách než ve Velkém sále, tam funguje pouze bar), meditovalo dvakrát do roka až dva a půl tisíce lidí. V Jadlových Kostolanoch či na Morávce při seminářích s panem Vackem (nebyl jsem tam) se také, věřím, meditovalo a patrně někdy jedlo. My např. odjakživa meditujeme před jídlem, v místnosti, kde jíme. Moje máma meditovala téměř stále (pan Vacek ve svých pamětech napsal, že nemeditovala - ach, jak se ubohý pan "mistr" mýlí). Nemusíte mít obavy o pana Paříka a o mne, že bychom nemeditovali, či se jinak nevěnovali duchovní praxi. Jistě se dá mluvit u nás i o jiných cestách, způsobech a částech duchovní cesty - jak pan Vacek říkává "stezky".
Ale dále k Vašim otázkám. Vážený a milý pane Michale Dočkale, nemáme žádné "naše" či "svoje" učení. Víte, pane Dočkale, my si žádné učení nepřisvojujeme, nevydáváme za své, nikomu nic nevnucujeme, ani se jiným názorům - nejsou-li očividně scestné a sektářské - nebráníme. Nebereme nikomu jeho svobodu. My např. máme několikaletý spor s panem Vackem - pouze s ním. A do sporu s námi jdou bezhlavě někteří jeho čélové (to není hanlivý výraz - to znamená oddaného žáka svému mistru - přesně tak, jak si to pan Vacek vůči své osobě přeje; pan Blažek, ač knihkupec mající po ruce různé slovníky včetně toho s východními termíny, to asi nepochopil a název čéla jej asi popudil). Nepřisvojujeme si nic a ani si nic nepřivlastňujeme. Nevytváříme žádné pouto nikoho na nikom, např. zastrašováním, vyhrožováním, výčitkami, podsouváním, vylháváním, ponižováním atd.
Představte si, že by někdo, kdo chodí do Avataru, projevil zájem jet na nějaký třeba šaktipad... Myslíte, že bychom mu bránili či že bychom mu to snad vyčítali ? Že bychom si snad stýskali (Vyčítali ve svých pamětech, že nám nedal ony peníze? Ach, jo...) a vydávali své ukňourané výlevy za součást vlastních pamětí? Směšné, že? Snažíme se poznat absolutní, čistou Pravdu a Lásku nebo chcete-li Boha, jenž je všudypřítomný. Zažít Jej, Být co možno intenzivně, co nejintenzivněji s Ním a v Něm. To je řečeno velmi stručně. Ptáte-li se po nějakém návodu, některé (avšak je jich opravdu velmi, velmi málo) praxí starých mudrců osvědčené metody užívané panem Vackem jsou dobré (tak jak pan Vacek plno věcí nezná, tak ne všem mohou "sedět"), ovšem tak jak cíle cesty (atmávičáry) pan Vacek nedosáhl a přizpůsobuje si učení Maháršiho a dalších své potřebě vedoucího sekty (a svými postoji a názory i způsobem jednání, provádí neustále lókavičáru), tak jsou ony jím interpretované postupy velmi zle zkreslovány.
Nečiníme si, a nikdo z Tomášových ani jejich přátel (včetně pana Paříka) si nikdy nedělal, patent na rozum, nepovyšuje se nikdo na nikoho. Nikdo nikoho neponižuje, nezastrašuje... přejeme všem naprostou svobodu. Právě poznání a žití naprosté svobody, absolutní svobody, přejeme každému. Nikdo z Tomášových nikdy neřekl, že ego je neškodné, že usilovat se nemá a další lži, které nám (a Míle Tomášové) podsouvá pan Vacek. To je zkreslené. Ne já, ale to on zneužívá Mílu Tomášovou, její názory a postoje. Nikdo z nás nikdy nebyl spojen s komunisty, neudával a nepomlouval. Nikdo z nás nikdy nechtěl a nechce zničit či poškodit nějakou "konkurenci". To jsou naprosto urážlivé (a ze stihomamu plynoucí) lži a pomluvy. Kde mají pan Vacek a pan Blažek pro taková tvrzení důkazy? Například proti komunistům jsme my a naši přátelé dokonce aktivně vystupovali.
Pane Dočkale, návodů a metod na duchovní sebezlepšení je mnoho. Nejlepší je začít hned u sebe. Být upřímný, opravdový při hledání Toho, co hledáte. Sám k sobě upřímný, hlídat se, bdít. Pak své ego, sebe, já, eliminovat. Tak když odevzdáte sebe - své ego, naleznete sebe. "Kdo ztratí svůj život pro mne, nalezne jej" je psáno. To, co hledáme a nacházíme a jsme v Tom, je Ono. Jak To nacházíme, zde nebudu šířit. Já Tomu říkám obyčejně Pán Bůh, jsem tak naučený a zvyklý z domova. Vy třeba hledáte Něco a říkáte tomu jinak, ale věřím, že hledáme oba to samé. A nebojte se o nás, jsme na dobré cestě.
Ano, na blogu Kauza Vacek nic takového nenajdete... ten není k tomu určen. Ten je určen zcela k jiným věcem. Především k možnosti obrany před lživými pomluvami a sprostými urážkami pana Vacka a jemu podobných (podobných ve lživých pomluvách, nactiutrhání a sprostých, drzých útocích). Vy všichni v rámci obrany pana Vacka užíváte také zcela neduchovní způsoby a postupy, že? Když už jste tam na tom blogu něco duchovního hledal (a nenašel), povšiml jste si možná, že v celé řadě případů jde přímo o citace výroků pana Vacka s přesnými odkazy, a pokud nejde o citace, tak jde o myšlenky, které pan Vacek uvedl - jdou snadno vyhledat. Proč tedy pan Vacek (ve svém článečku o milosti, mimochodem zavádějícím) píše, že nestačí vyvracet lži, které jsou tam uvedené? Vy jste si všiml nějakého snad vyvracení něčeho? Ano, vylhávání, to ano. Ale vyvracení? Ledaže by pan Vacek popíral - vyvracel, co sám napsal atd. Ale pokud vím, nic nevyvrátil. Nemohl ani. Tak co si vymýšlí? Je tou myšlenkou posedlý, že vyvrací neexistující lži? A považte, jen toho času a energie (Které se mu nedostává ani při meditacích... Proč? Jednak proto, že není žádným duchovním mistrem, ale amorálně se chovajícím člověkem, který navíc z důvodu svého prospěchu a udržení si vůdcovství v sektě, ale i ze zbablosti zneužívá sobě oddaných "maličkých" pomocí zastrašování a hlavně pomocí překrucování duchovní nauky, ba on není ani vyspělejší duchovní osobou, a za druhé, protože jí před meditací právě ty nešťastné uzeniny či jaké šmejdy). Proč to asi dělá, co myslíte?
Pokud Vy se upřímně (a nyní bych již tomu rád věřil) zajímáte o naše (o mé) názory na duchovní věci (a upustil jste od výsměchu a drzého provokování - snad jste naveden či nainfikován panem Vackem a dovoluji si pochybovat, jestli tvrdíte že ne, protože se mne dost sprostým, drzým způsobem na totéž ptá v posledním díle svých "pamětí"), dovoluji si Vás odkázat na Vašeho kamaráda Pavla Dymanuse, který se mne před časem na mé názory vyptal (byly to dotazy jakoby z přijímacího testu pro duchovní školu), ale pak už je se mnou neměl zájem konzultovat. Napsal jsem mu tehdy úvodem, že jsem za jeho dotazy rád, jelikož mi to přijde daleko smysluplnější než nějaké hašteření s nezasvěcenými obdivovateli pana Vacka. Pan Dymanus nám však poslal opakovaně nějaký svůj podivný vyzývající leták.
Vážený pane Michale Dočkale, pokud jste svůj dopis a otázky myslel upřímně a nikoliv jako provokaci a nejapný výsměch (bohužel o upřímnosti se dalo na základě některých Vašich řádek pochybovat), je to velmi dobré. Je vždy dobré, když má hledající upřímný zájem a myslí to opravdově. Ovšem pokud smyslem Vašeho dopisu bylo drzé urážení a nejapný výsměch - i pan Vacek píše starou známou pravdu, že hlupák se směje tomu, čemu nerozumí; tragické je to u nejednoho člena páně Vackovy sekty, skupiny vnitřního náboženství, nebo jak se to nazývá, když se vysmívá, je "nebetyčně" přesvědčen o své absolutní dokonalosti a nevidí na sebe (to je tragické, moc tragické) - tak si Vás dovoluji upozornit, že to nikam nevede, nemá to smysl. Přesvědčil jsem se o tom právě u některých členů vaší sekty (protože jsou nebetyčně přesvědčeni o své dokonalosti, chytrosti i duchovní vyspělosti, a přitom tomu tak není, protože na sebe nevidí - z důvodu vlastní pošetilosti, duchovní nezralosti, často způsobené a živené scestnými interpretacemi pana Vacka a jeho štvaním, a pak také z důvodu zfanatizování v páně Vacka prospěch a k jeho potřebám) a bohužel se někdy takto vysmívá, čemu nedokáže rozumět, i sám pan Vacek. A k Vašemu duchovnímu pokroku to rovněž nevede. Nikam to nevede. Věřím však ve Vaši vůli obrátit svou mysl k mnohem ušlechtilejšímu cíli. Upřímně Vám přeji, ať se Vám na duchovní cest daří.

Miloš Tomáš

***

Pane Dočkale,

jedním ze stěžejních předpokladů úspěchu na duchovní cestě je pravdivost. Vy jste se ovšem ve svém dopise dopustil hned několika lží.
Píšete "Přistupuji na vaše učení", to jste nemohl myslet ani hypoteticky, když nás zároveň šmahem odsuzujete a prezentujete jako zvrácené. Navíc nám není známo, že by zde bylo nějaké "naše" učení. V knihách a nahrávkách Avataru byste však jistě dostatek teoretických i praktických návodů nalezl. Kdybyste měl opravdu vážný zájem a nešlo by Vám pouze o provokaci, rádi Vás odkážeme např. na příslušné knižní tituly. Blog Kauza Jiří Vacek, jak jste se mohl dočíst v záhlaví, slouží jinému účelu. K další lži se uchylujete, když tvrdíte, že "na webu www.jirivacek-satguru.cz nalezneme pouze články, které se zabývají problematikou duchovní praxe a podávají konkrétní návody, jak těmto problémům čelit a je řešit". Kolikrát jenom se v tamějších článcích vyskutují naše jména a v jakém kontextu. Vaše slova slepého obdivu k panu Vackovi jenom potvrzují oprávněnost článku "Strašiti zlem". Vzhledem k tomu, kolika lží jste se na tak malém prostoru dopustil, lze vyvodit, že Vackovy články i vyzařování jsou zcela neúčinné a pokud někam stahují, tak spíše do lži a nevědomosti, ve Vašem případě se to tak rozhodně jeví.

S pozdravem

Martin Pařík



mailto:kauza.vacek@gmail.com