středa 5. března 2008

Omyl, nebo účelová lež?

Miloš Tomáš

Vážený pane Šťastný,
dovoluji si reagovat na Váš dopis panu dr. Vojtíškovi (ve kterém Vás nechává za sebe pan Vacek odpovídat) a na následný článek pana Vacka „Píše nám pan Vojtíšek“. Pan dr. Zdeněk Vojtíšek psal, jak vyplývá z oslovení, nikoliv „jim“ nebo „nám“ či „vám“, nýbrž pouze panu Vackovi (!). Pan Vacek to chápe zřejmě po svém a také tak zvláštně reaguje. Nechá odpovědět Vás a přitom ale napíše komentář na svůj web. Asi to chápe že „za nás“, když píše, že pan Vojtíšek píše „nám“. Podivné, že?
Reaguji mj. proto, že má jít o napravení omylu pana Vacka, když psal o vztahu pana dr. Vojtíška k mé osobě. Proč jenom měl pan Vacek tu potřebu o nás psát? Nevím z jakého zdroje pan Vacek vycházel, ale mezi dr. Vojtíškem a mnou panuje naprosto přátelský vztah. A nemám naprosto pocit, že by mne měl nějak jako křesťan či jakýmkoli jiným způsobem chtít využít. Nevím, kam na takové soudy, které lze označit za scestné a které pan Vacek vydává za zaručeně pravdivé, chodí. Rád bych touto cestou požádal, aby pan Vacek toto své tvrzení - jako řadu dalších pomluv – dementoval, a očekávám rovněž jeho elementární omluvu.
Uveďte rovněž pana Vacka z omylu, že termín „tomášovci“ jsou jeho (a jeho přítelkyně Takáczové, příp. jakéhosi pana Přikryla) fiktivním termínem (účelově používaným ke sprosté dehonestaci a napadání lidí blízkých Tomášovým) a smyšlenky o nich jsou často vylhané (v případě sl. Takáczové jsou vylhané úplně) a nepravdivé. Jelikož jde o účelové napadání, mohl by se pan Vacek už jednou přestat takto zbaběle a sprostě o Tomášovi a jejich přátele otírat.
Nehledě na to, že je to nejen duchovního, ale vůbec každého normálního slušného člověka nehodno. Omluvy ani slušného jednání není pan Vacek, jak zkušenost s ním ukázala, schopen. Tak ať svých útoků ve svém vlastním zájmu zanechá.
Jinak pro takové podlé a zákeřné zbabělce, kteří se zle šíří o mých rodičích a přátelích, skutečně něco mohu mít; nechť je však pan Vacek ujištěn, že z mé duchovní výše (ba ani hloubky) to nebude. Mám na rozdíl od pana Vacka rád rovné čisté jednání. Jelikož pan Vacek opakovaně bez důvodu napadá mou matku, jistě může se spravedlivou odezvou počítat.
Pan Vacek, když psal ve svém článku, kde se opět schovává za množinu osob, o vztahu pana dr. Vojtíška s panem Paříkem a se mnou, se skutečně „mýlil“. V našem vztahu není (a nikdy nebylo) nic takového, o čem pan Vacek píše.
Panu Vackovi se ohromně hodí psát o rozkolu mezi Bruntonem a Maháršim, o údajných nesouladech mezi Mílou a Eduardem Tomášovými, Martinem Paříkem a Mílou Tomášovou, Milošem Tomášem a jeho rodiči (jak jen se to mnozí napapouškovali), či mezi současným vedením Ramanášramu a Maháršiho učením, dr. Vojtíškem a Avatarem atd. Nic z toho není pravda! Podlé jednání zcela evidentní.
Pane Šťastný, nejsem studentem religionistiky, ale domnívám se, že jóga či mystika není žádnou (byť nejvnitřnější) „trestí“ žádného z náboženství. Je podle mne na náboženství zcela nezávislá a jde hlouběji. Tvrdit, že jde o jakousi „tresť“ náboženství, vidím jako omyl.
Stačí si uvědomit cíl náboženství a cíl mystiky. Co od toho či onoho očekáváte. Cílem prvého je Boží láska, která má věřícího, uctívajícího zahrnout a naplnit, odpuštění hříchů a přijití k Bohu. V tomto smyslu beru označování vaší skupiny (které bylo po jistý čas hojně používáno) jako skupina „vnitřního náboženství“ za velmi příhodné a správné.
Cílem druhého je splynutí, sjednocení se s Bohem, jenž je všudypřítomný. Je mi zároveň líto, že místo nesmyslného hašteření a nevraživých útoků nedochází mezi námi k duchovním rozpravám a disputacím, tak jak měl zpočátku se mnou v úmyslu pan Dymanus (což jsem tehdy velice uvítal), než mu to pan Vacek vymluvil a „umožnil“ naprosté páně Dymanusovo obrácení.
Souhlasím však s Vámi, že pouhá religionistika na pochopení či uchopení jógy či mystiky nemá a také že „každý by si měl před tím, než se pustí do kritiky druhých, především zamést před vlastním prahem“, jak ve své odpovědi za pana Vacka panu Vojtíškovi píšete. To laskavě připomínejte panu Vackovi a pokud možno často a pravidelně.
S pozdravem M. Tomáš

mailto:kauza.vacek@gmail.com