pátek 18. května 2007

"Obrana" pana Vacka v podání Filipa Blažka

Pan Vacek vyzval Martina Paříka, aby vystavil na tento blog nějaký nesouhlasný dopis („Takže pan Pařík podle svého přiznání dostává mnoho nesouhlasných dopisů. Zatím se tím nepochlubil. Co takhle některý z nich dát na internet? (pozn. Jiří Vacek)“).
Jeho přání jsme se rozhodli vyhovět, a proto se souhlasem Martina Paříka přetiskujeme část jeho (a Miloše Tomáše) korespondence s panem Filipem Blažkem z poštovní schránky tohoto blogu, doplněnou o korespondenci s nakl. Avatar. Jak nám sdělil pan Martin Pařík, pana Filipa Blažka zná pouze z letmého setkání v jednom pražském knihkupectví, kde je zaměstnán. Miloš Tomáš se s panem Blažkem prý nezná vůbec. Nikdo z Avataru prý neměl důvod ani zájem se (kromě případné obchodní komunikace) s panem Blažkem kontaktovat. To ovšem panu Blažkovi nebránilo, aby pojal výzvu svého gurua Vacka (údajně podle směrnice Rámakrišny) po svém. Aniž by dříve kdokoli z Avataru pana Blažka znal, začal tento člověk na Vackově webu, podobně jako další Vackovi obdivovatelé, ve snaze zavděčit se svému guruovi psát útočné a dehonestující články proti Vackovým kritikům. Nezdráhal se oponenty pana Vacka pojmenovávat „Avateřisté“, „internetoví vejlupci“ apod. Jen velmi málo vybočil z dosavadního dehonestujícího stylu Jiřího Vacka. Ostatně sám pan Vacek nedávno napsal, že to, co píší jeho žáci, je jeho styl.
Poslední útok pana Blažka ovšem očividně přesáhl meze soukromé polemiky, když knihy Avataru označil za sprostou krádež. Jakožto pracovník knihkupectví v subalterním postavení pohaněl produkci nakladatelství Avatar, a to v přímé písemné komunikaci s jeho vedoucím pracovníkem a spolumajitelem. V takovém případě pánům Paříkovi a Tomášovi nezbylo než požádat o vysvětlení vedení firmy, jež pana Blažka zaměstnává. Uvádíme proto v plném znění rovněž dopis představitelů nakladatelství Avatar vedoucí pražského knihkupectví zaměstnávající pana Blažka jakož i korespondenci pana Blažka s představiteli nakladatelství Avatar.




Filip Blažek:

Zdravím Klan Vyvolených (Paříka, Tomáše, všechny fiktivní uctívatele-degradátory Ramany Maharišiho, o které by pokud by byl naživu zlámal hůl a jim podobné další virtuální vejlupky, zpravidla jen nová a nová krycí jména dvojice Pařík a Tomáš)! Jsem potěšen, že mé závěry o narůstající grafomanii a mentálním úpadku (protože ve vašem případě se nedá už o duchovním vůbec hovořit) se dále naplňují a jen mi znovu potvrzují, co jste zač. Abych ocenil vaše snažení, tak vám zasílám na oplátku za zlenový koan páně Paříka následující koan, ať si máte mezi látáním vašich výlevů aspoň trochu času na nějakou práci na sobě: Jste hlupáky v Jednotě nebo Jednotou v hlupácích?
p.s. příjemně se mi včera poslouchala kazeta č. 4 s přednáškou Míly Tomášové, kde chválí Učebnici átmavičáry Jiřího Vacka. Ach vy chudáčci, sedíte si v Avataru na takové pokladnici moudrosti a nic z toho. Prostě pod svícnem největší tma, ve Vašem případě absolutní Temno


Martin Pařík:

Pokud vím, tak Mahariši zlomil hůl nad panem Vackem. Vy nevíte, že má pan Vacek zákaz vydávat své překlady maharšiovské literatury? Proč asi?
Jinak nehodlám přistupovat na Váš sprostý, hrubý styl, jsem zvyklý argumentovat věcně a korektně.
A vy víte, co se v onom kóanu hýbe?


Miloš Tomáš:

Vážený pane, s vámi jsme na pastvu skutečně nechodili. Nejsme žádní virtuální vejlupci. Snad podle sebe soudíte druhé. Proč ta otázka v závěru? Pro svá tvrzení podejte důkaz. A neotírejte se již o nás. Určitě ne sprostě. Pochybuji, že byste svedl se otírat o nás slušně. Pro vaši informaci nejsme vůbec fiktivními uctívateli a už vůbec ne žádnými degradátory. Zase si nás pletete s panem Vackem. A kdo by o koho zlomil hůl? Nad panem Vackem, právě pro jeho lži a degradaci Maháršiho i pro jeho vyzývání k psaní vylhaných udání a sprostot, zlomil hůl Ramanášram. Vy jste to dosud nezaregistroval? Anebo ano a je to důvodem k Vašim sprostým útokům na adresu jakýchsi "Avateřistů", nyní jakéhosi "Klanu Vyvolených"? Nikdo z nás se dokonce nijak nenazývá (žádná skupina Vnitřního náboženství, nemáme žádné útočné heslo jako vy - "Zaměřme se na ně" atd.), a proč máte pořád potřebu pro nás vymýšlet nějaké urážlivé názvy? Že by od zášti choré ego?
P.S. Proč si pouštíte Mílu Tomášovou, která, jak jistě věříte, učila p. Vacka krást brambory?



Filip Blažek:

Pane Paříku, máte pravdu. Ve sprostotě a drzosti mi nemůžete být rovnocenným soupeřem. Dopracoval jste se již tak vysoké úrovně v těchto disciplínách, že se vám ani nedivím, že nestojíte se ponižovat na mou, velmi amatérskou úroveň. Co fotky? Dal jsem si s nimi takovou práci, tak doufám, že z toho bude aspoň nějaký nový, zajímavý a podnětný článek například o duchovní úrovni jatečního skotu. Řádně promaštěný. Na Maharišiho Evangelium se těším. Bude velmi zajímavé porovnat překladatelskou úroveň vaší verze a její dopad na obsah tohoto duchovního díla, již jednou kvalitně přeloženého a zpracovaného Jiřím Vackem. Na jaké další Maharišiho spisy se můžeme s kolegy knihkupci těšit?

Filip Blažek:

Jo vaši věcné a korektní argumentace jsem si již stačil všimnout během uplynulých měsíců.Takže páně Paříku s pravdou ven! Kdy vyjde Maharišiho Evangelium? Nebo se budu muset doptávat v Ramanašramu, jakýmto neschopným diletantům, kteří vůbec nemají zájem o vydání tohoto skvostu, nýbrž jen o zamezení jeho vydávání jinde, přenechali práva? V příloze vám zasílám trochu inspirace pro vaši další chutnou a umaštěnou tvorbu. Jinak - bavím se s vámi na takové úrovni, které rozumíte a kterou používáte při komunikaci s námi.


Martin Pařík:

Jak jsem již předeslal, nehodlám přistupovat na Váš neférový, egresivní a urážlivý styl. Ve sprostotě a drzosti Vám nemohu být rovnocenným soupeřem a vůbec o to nestojím. Co se týče data vydání Maharšiho evangelia, mohu Vás jako prodavače v ezoterním knihkupetcví ubezpečit, že se dočkáte. Do Ramanášramu klidně napište, jistě nebudete prvním Vackovým čélou hanobícím naše nakladatelství v ášramu. Naštěstí tam nežijí hlupáci ani fanatici, aby nedokázali objektivně posoudit lidské počínání a rozeznat normální lidi od darebáků
.


Filip Blažek:

Ctěné avatárstvo Paříku! S hlubokou čélovskou ponížeností zdravím vaše lingvisticky neskonale lépe vybavené ego s ještě hlubší prosbou: prosím o objasnění pojmu insinuace, to za prvé, pak prosím o to, abyste taková slova již nevyužíval, protože jim prosté čélstvo nerozumí a za třetí vás prosím o to, abyste již nepsal, protože každého dalšího klenotu z vašeho pera a zejména bohem prozářeného srdíčka milujícího veškeré ponížené čélstvo láskou pevnou a nekompromisní je pro nás škoda. Přeji Vám hodně úspěchů ve vaší internacionální duchovní spolupráci a těším se na první neoadvaitistickou křížovou výpravu pod vaším vedením. Kde je nyní váš Jeruzalém, ctěný vůdče? S uctivou poklonou služebníček čélíček Filip Blažek


Martin Pařík:

Vy, jako člověk pohybující se v knižní branži, byste mohl něco vědět o autorském zákoně. Místo kašpárkování zkuste seriózně odpovědět na níže uvedenou otázku viz:

http://kauza-vacek.blogspot.com/2007/05/otzky-na-pana-vacka-ii-podruh.html
Dosud jste vážně neodpověděl na kóan "Co se hýbe...


Filip Blažek:

Pane Paříku, kašpar jste vy a na své nesmysly viz. váš "koan" si odpovězte sám. Možná vám to na chvíli zastaví mysl, což je jediný smysl koanů, i když bych se při vaši mentální kreativitě a nepřetržitém chrlení blbostí na téma Jak jsem dostal na lopatky Jiřího Vacka divil, kdyby to zafungovalo. Otázkami autorského zákona se nezabývám a veškeré tyto dotazy směřujte na Jiřího Vacka. Vidím jediné. Vaši závist a nepřejícnost. Vám vůbec nejde o autorský zákon v otázce Maharišiho titulů, chcete prostě dupat a ničit a uzurpovat. Nikdo vám nebránil, abyste přeložili a vydali ty desítky děl s Maharišiho učením, které ještě česky nevyšly, například věci od Godmana jako Power of the Presencea další. Vydáváte Mahárišiho Evangelium (tedy pokud vůbec vyjde) natruc a vůbec ne ze zájmu o Maharišiho a jeho učení a jeho žáky a následovníky, kteří se řídí jeho naukou a provádějí ji v každodenní praxi. Tak si to užijte. Jen abyste nepřestřelili. Stejně jsou ty vaše aktivity jako plácnutí do hladiny moře, protože všichni už maharišiho překlady máme a vzít nám je nikdo nemůže. Ale v prvé řadě máme přímý kontakt s Mahárišim přes praxi a vědomí Já jsem a vaše směšné aktivity v této hmotné úrovni nemohou tento spoj v žádném případě ovlivnit. Navíc mnozí čtou originály v angličtině jako například já, takže tady už jste úplně mimo mísu, ledaže byste nějakým způsobem dosáhl, aby vám vaši duchovní bratři z ramanašramu kompletně převedli i svá práva. Při vaší obratnosti bych se nedivil,kdyby k tomu jednou došlo. Jak říkám, Mahariši by o vás neopřel ani kolo, protože se sám zasazoval o to, aby jeho učení vycházelo v co nejlevnějších a nejdostupnějších knížkách, aby k nim mohl opravdu každý. To dělá Jiří Vacek a to vy v Avataru neděláte. Vaše publikace jsou sprostá krádež, kdy např. jen přepíšete přednášku uveřejněnou na kazetě už před mnoha lety, dáte ji do tvrdých desek, přidáte barevný obal a odpovídající přemrštěnou cenu a vydáváte vše za horkou novinku. Maharišiho Evangelium dopadne stejným způsobem. Užívejte si pochybné pocity vítězství a uspokojení z vlastního jednání. Doba, kdy budete splácet tyto karmické dluhy totiž bude nesrovnatelně delší, tak ať z té celé námahy něco máte.

Dopis Miloše Tomáše a Martina Paříka adresovaný
vedoucí knihkupectví, v němž je zaměstnán Filip Blažek:

Vážená paní... ,

již několik let jistý autor ve svých knihách opakovaně dehonestuje autory našeho nakladatelství, naše nakladatelství i jeho zaměstnance. Když jsme se proti jeho počínání ohradili, dočkali jsme se celé řady útoků ze strany tohoto autora i jeho uctívačů. V zájmu ochrany dobrého jména našeho nakladatelství Avatar jsme nuceni protestovat proti hrubému napadení Avataru Vaším pracovníkem Filipem Blažkem, viz jeho přiložený dopis. Předpokládáme, že se jedná o jeho soukromou aktivitu, která nereprezentuje stanovisko majitele a vedení Vašeho knihkupectví. Pokud by však jeho stanovisko vyjadřovalo názor Vaší firmy, považovali bychom za vhodné naše tituly od Vás stáhnout a odkoupit zpět. Nebereme nikomu jeho soukromý názor, ale existují jisté hranice, za něž by podle našeho názoru zaměstnanec knihkupectví neměl zajít, byť se jedná o jeho mimopracovní působení. Věříme, že vydáváme kvalitní duchovní literaturu v adekvátní polygrafické úpravě a v cenových relacích nevybočujícíh z normy.
Dovolujeme si upozornit, že jediné přednášky (jež vydáváme tiskem a jsou současně ve zvukové verzi), které měl bezpochyby Váš pracovník na mysli, jsou přednášky dr. Eduarda Tomáše, na jehož veškeré dílo vlastníme autorská práva. Není nám ani známa skutečnost, co je panu Blažkovi do naší ediční činnosti, tím méně do nás. Dovolujeme si dále upozornit, že bezdůvodné oslovování (nikdy před tím jsme pana Blažka neoslovili, ani jej neznáme) našich osob "Avateřisté" panem Blažkem (což též můžeme písemně doložit) a jeho dehonestace (celý dopis pana Blažka přikládáme) může být pokládána za nekalou neboli lživou reklamu a poškozování obchodních zájmů. Pokud naše publikace Váš zaměstnanec označuje za "sprostou krádež" a nemůže tuto skutečnost doložit, jde rovněž o pomluvu.

Děkujeme za pochopení a očekáváme Vaše vysvětlení.


S přátelským pozdravem

Miloš Tomáš a Martin Pařík
nakladatelství Avatar


Filip Blažek:

Pane Paříku, opět jste se ukázal v pravém světle, opět jste předvedl nízkost své osobnosti a odhalil jste znovu zlo, které se ve vás skrývá a kterým žijete. Vůbec mne nepřekvapuje, že jedinec jako vy využívá jakékoli možnosti k poškození mé osoby. Prostředky, které volíte, svědčí ovašem nízkém sebevědomí, zakomplexovanosti a strachu, protože nemáte ani dostatek odvahy se mi postavit tváří v tvář a své komplexy si řešíte přes lidi, kteří s problematikou, kterou jste posedlý, nemají vůbec co do činění. Navíc opět dosvědčujete svou hloupost a povýšenost, se kterou jednáte s jedním z největších ezoterických knihkupectví v republice s širokou klientelou, která prodává veškeré dostupné tituly z vašeho nakladatelství. Potvrzuje to jen váš skutečný záměr - škodit, který chabě maskujete obchodními zájmy. Vaše obvinění a pokusy o pošpinění mé pověsti se minou účinkem, protože za mne mluví mé pracovní výkony a dobrá pověst, kterou mám jak u svých zaměstnavatelů, tak i spolupracovníků. Veškeré obchodní kontakty a to jak emailové, tak i osobní (byl jste tady jednou a byla u toho má kolegyně) mají zaměstnavatelé k dispozici. Dosvědčují jediné, a to, že vaše nakladatelství a prodej vašich titulů nebylo v žádném případě žádným způsobem z mé strany poškozeno a ani být nemohlo, protože takové věci na rozdíl od vás nemám v povaze a i přes vaše nehorázné útoky jsem na rozdíl od vás schopen oddělit své osobní záležitosti od pracovních. Pokud to bude nutné, tak zaměstnavatelům na svou obhajobu poskytnu i dostupné podklady o vašich vydavatelských praktikách, šachování s autorskými právy a nátlaku, který vyvíjíte na Jiřího Vacka a jeho přátele. Vaše obchodní etika a úroveň vaší osobnosti budou ukázány v pravém světle. Je další ukázkou vaší nízkosti, že zneužíváte emailovou poštu ze soukromé adresy k podvodům a křivým obviněním u mého zaměstnavatele. Takže vězte, že pokud se ještě někdy pokusíte dělat mi problémy v práci a otravovat svými nesmysly mé chlebodárce, kteří mají na práci daleko důležitější věci, tak si to s vámi přijdu vyřídit osobně. Pokud budu jakýmkoliv způsobem zkrácen z důvodu vašich současných aktivit na mzdě, případně jinak hmotně poškozen, budu kontaktovat svého právního zástupce a podám na vás trestní oznámení. Filip Blažek


Miloš Tomáš a Martin Pařík:

Pane Blažku,

od Vašich privátních invektiv vůči nám lze při dobré vůli odhlédnout. Váš poslední dopis však překročil rámec soukromé polemiky (známe Vás též jako knihkupce, nikoli pouze jako obdivovatele pana Vacka), protože jste hrubě obvinil a očernil celé naše nakladatelství a naše knihy označil za sprostou krádež, aniž jste pro to podal relevantní důkaz. Jako člověk byste měl být zodpovědný za své projevy, zejména písemné, tím spíše jako osoba do jisté míry veřejná, a jako zástupce našeho obchodního partnera jednat v jeho zájmu, neboť jeho zájem by měl být i Vaším.
Píšete: "Vaše publikace jsou sprostá krádež, kdy např. jen přepíšete přednášku uveřejněnou na kazetě už před mnoha lety, dáte ji do tvrdých desek, přidáte barevný obal a odpovídající přemrštěnou cenu a vydáváte vše za horkou novinku. Maharišiho Evangelium dopadne stejným způsobem."
V tomto případě nemůžeme odhlédnout od skutečnosti, že také zastupujete významné pražské knihkupectví a Váš názor je pro nás potažmo názorem vycházejícím z této firmy. V důsledku Vašeho obvinění právem nemáme chuť, aby se naše knihy v tomto obchodě prodávaly, což je snad pochopitelné.
Jestliže jste se zachoval Vy sám v mezích normy, jistě nebude mít Váš zaměstnavatel důvodu Vám cokoli vytýkat a třeba uzná, že spolupráce s naším nakladatelstvím, jež podle Vás vydává knihy, které jsou sprostou krádeží, je nevhodná. My bychom to akceptovali.
Nevíme však, proč se zlobíte a vyhrožujete, když jste si jist svojí etickou a profesionální způsobilostí. Opakujeme, pakliže uznáte spolu s vedením Vašeho knihkupectví, že je naše stížnost neopodstatněná a nezakládá se na solidních argumentech (můžete na svoji obhajobu zpřístupnit jakoukoli naši písemnou dokumentaci), nemusí mít Vaše knihkupectví důvod pokračovat s námi ve spolupráci, rozhodně ho to neohrozí na tržbách a pan Vacek se navíc zbaví konkurence alespoň ve Vašem obchodě. Žádáme Vás rovněž, abyste svým zaměstnavatelům (jak sám navrhujete) poskytl dostupné podklady o našich "vydavatelských praktikách, šachování s autorskými právy", prostě o čemkoli chcete. Píšete o Vašich chlebodárcích a zapomínáte, že v menší míře se i naše nakladatelství podílí na Vaší obživě. Celé věci - celé kauze Jiří Vacek - by pravděpodobně prospělo soudní řešení a ani nám není proti mysli, když na nás podáte trestní oznámení. Vyhrožujete, že si to s M. Paříkem přijdete vyřídit osobně, to jako přijdete M. Paříka fyzicky napadnout? V duchu apelu Vašeho gurua, že jej musíte bránit, nebo s hanbou odejít? Tento jeho apel na Vás by mohl být v takovém případě kvalifikován např. jako podněcování k trestné činnosti, což Vás možná nenapadlo. To už by pro Vás neznamenalo jen potíže v práci, ale i se zákonem, a nejen pro Vás, ale též pro Vašeho učitele, jakožto podněcovatele ke své "obraně". Dříve či později (pokud jste tak neseznal už nyní) sám poznáte, že výhrůžky, osočování, napadání či nějaké "osobní vyřizování" nemá smysl, stalo by se pro Vás kontraproduktivním a mohlo by spíš uškodit Vám i Vašemu guruovi (kterého svými útoky zřejmě bráníte).
Práce s knihami, jakožto s kulturními a duchovními statky, je službou k povznesení ducha a jak se tedy s tímto slučují Vaše výhrůžky?

Možná by bylo dobré, kdybyste se, jak sám zvažujete, ve svém zájmu spojil se svým právním zástupcem a celou věc s ním projednal.

Ve svém dopise jste osočil jen jednoho z nás, stížnost Vaší nadřízené však podalo celé vedení naší firmy, neboť Váš postup překročil meze osobního jednání.


Martin Pařík, Miloš Tomáš


mailto:kauza.vacek@gmail.com