úterý 29. července 2008

Neživé a neautentické teze pana Vacka

Miloš Dostál

Vážená redakce,

dnes jsem si na webu Jiří Vacek - Satguru přečetl několik duchovních naučení od pana Vacka a zprvu jsem myslel, že mě snad šálí zrak:


"Hledejme poctivě a nezaujatě Pravdu, jaká je a nikoliv potvrzení našich názorů. Kdo chce mít vždy pravdu, zákonitě ji nevidí pro své názory a představy. Ty mu pravdu zastírají tak, že ji nemůže vidět.

Ztotožnění s myslí je nejsilnější tam, když přijmeme její názory za vlastní, za součást sebe sama a nejsme schopni ani ochotni je měnit nebo se jich vzdát. Pak nás ovládá ego výtvory své mysli.

Velkým nebezpečím pro pokrok na cestě je tak zvaná zatvrdlá mysl, která se stále pohybuje ve svých oblíbených kolejích a není ochotná vstřebat cokoliv nového.

Pozná se podle příznačného postoje: "Já vím své a nikdo mě nebude poučovat"."



I vytanulo mi na mysli toto a tak Vám to sděluji:

Proč se pan Jiří Vacek těmito myšlenkami sám neřídí? Vždyť svým žákům káže vodu, a sám pije víno...! Jak ho vůbec někdo může brát vážně? Tyhle myšlenky jsou samozřejmě navýsost pravdivé a mají obecnou duchovní platnost, avšak podané z jeho pera a v kontextu jeho vlastních názorů, postojů, různých předporozumnění a předsudků, jde o zcela neživé, neautentické teze a teorémy...

O jeho "poctivém a nezaujatém hledání Pravdy" lze proto vznést vážné pochybnosti. V posledních letech předvedl přece úplný opak toho, co sám hlásá.

Uvedu zde jen některé příklady jeho předsudků, např: Člen KSČ nemůže dojít poznání... Starý jogín nemohl být duchovně moc daleko, když za sebe nechal sloužit zádušní mši... Církev je zločinná instituce plná pedofilních kněží, v níž nelze dosáhnout duch. realizace... Němci a Sudeťáci zvlášť a šlechta jsou hrozný ksindl... atd. atd.
A vzpomněl bych si na celou řadu dalších jeho názorů, postojů, příkrých hodnocení a odsudků, které svědčí o tom, že sám je plný předsudků a "ví své".


Že se nestydí shora zmíněná naučení vůbec psát a umisťovat na své webové stránky... Vždyť je to úplná nehoráznost a výsměch! Řeči o "zatvrdlé mysli"... Chtěl bych vědět, kolik takových myšlenek byl pan Vacek ochoten v poslední době změnit nebo se jich dokonce vzdát, jak to sám doporučuje ostatním...? A je toho vůbec schopen?

Ano, pan Vacek má sám tuto zatvrdlou mysl plnou názorů, představ a předsudků, jak nám předvedl v posledních třech letech na internetu. Ovšem největší problém je v tom, že pan Vacek se již cítí být mimo jakékoli hodnocení, mimo kategorie dobra a zla, mimo dualitu, sám si tvoří své hodnoty, může o komkoli napsat cokoli, v ústech a peru se cítí svobodný a volný jako Duch, jenž vál nad vodami v den stvoření.... Ach, jak opojný to pocit...
A vskutku: takové opojení dává někdy Duch sám!
Avšak běda, pane Jiří! Není to Duch, jenž Vám tuto blaženost dává...
Je to EGO !

S pozdravem

Miloš Dostál